A Szolnoki Többség is megszólalt rezsi ügyben – Már tavaly is tudni lehetett, hogy a helyzet nem tartható fenn sokáig

Megosztás

A rezsicsökkentés kivezetésének szolnoki vonatkozásairól és az önkormányzat nehéz helyzetéről tartott sajtótájékoztatót csütörtök reggel a Szolnoki Többség.

A részben rezsicsökkentésre épülő gazdaságpolitika szétesett és megoldás egyelőre nincsen. A rezsicsökkentés kivezetése csak a jéghegy csúcsa, Szolnokon már tavaly is érezhető volt, hogy a helyzet nem tartható fenn sokáig. A csődbe ment Alfa Nova tökéletesen példázza a helyzetet

– kezdte sajtótájékoztatóját Füle István, a Szolnoki Többség frakcióvezetője.

A politikus szerint a rezsicsökkentés miatt a lakosságtól beszedett árbevétel nem fedezte a különböző költségeket, az amortizációs alapot (fejlesztésekre, pótlásokra fordítható) és a nyereséget. Ilyen esetben az állam mit tesz? Nem tett semmit, nem pótolta az távhőszolgáltató veszteségeit és ezért át kellett adnia a tevékenységet az MVM-nek. Füle hozzátette, hogy a rezsicsökkentés finanszírozása az MVM-et is leterheli, februárban 1000 milliárd forintos veszteséggel dolgozott a szolgáltató.

A frakcióvezető úgy véli, hogy Szolnokon a rendkívül sok csőtörés is a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés számlájára írható, hiszen a cégeknek nincs forrása a lepusztult csőhálózat felújítására, karbantartására. Természetesen a kormány itt sem pótolja a kiesett bevételeket.

Füle István arról is beszélt, hogy a szolnoki önkormányzatot is közvetlenül érinti a helyzet:

“Szolnokon az idei évben körülbelül 300 millió forint a hiány, ezért a költségvetés kiadásait újra kell számolni, átszervezni. Például el kellene felejteni az augusztus 20-i tűzijátékot, illetve bizonyos bevételeket növelni kell. Városunkban is lehet számítani a parkolási díjak emelésére és az önkormányzati fenntartású intézmények térítési díjainak emelésére.”

Kapcsolódó cikkek